Home » Blog » Wedden op Paarden in NederlandWedden op Paarden in Nederland

Door de gemiddelde Nederlandse gokkers wordt het niet veel gedaan maar in het Verenigd Koninkrijk enorm populair, in dit stuk zal ik je informatie geven over het wedden op paarden. Er zijn verschillende manieren om op deze edele dieren te gokken die ik in dit stuk zal bespreken.

Paardensport in Nederland

In Nederland hadden we lange tijd in Wassenaar op de Renbaan Duindigt als dé plaats om te gokken op paarden. Natuurlijk zijn er ook wat andere kleinere renbanen zoals het PSV Drafcentrum, in Groningen op de Drafbaan, het Drafcentrum van Wolvega en ook in Alkmaar op Vooruit Alkmaar. Duindicht had tot een jaar of 10 geleden nog wat charme, inmiddels is de laatste grandeur er wel af, een oude vervallen bende zo zou je het inmiddels wel kunnen typeren.

Online gokken op paardenraces

Vooral de intrede van het online gokken heeft de Nederlandse rensport geen goed gedaan. Steeds meer mensen zijn online gaan gokken en hierdoor is het deel wat de fysieke wedkantoren van hun winsten gaven aan de renbanen grotendeels opgedroogd.

Runnerz – het enige Nederlandse legale gokplatform

Om het tij te keren heeft de Nederlandse staat ook een online platform een vergunning gegeven om weddenschappen aan te bieden, Runnerz genaamd maar dit haalt het niet bij waar je in Groot-Brittannië allemaal op kunt wedden. Too little too late, het zal door de winstbelasting samen met de verplichte afdracht aan de Nederlandse renbaan en dus de veel lagere quoteringen nooit een succes kunnen worden.

De grootste paardenraces en -festivals

In 1622 was de 1e race tussen 2 paarden om geld, sinds toen is het hard gegaan. In maart is er Het Cheltenham festival, in april hebben we The Grand National en de koninklijke race op Ascot is in juni. Dit zijn de grootste festivals die ieder jaar in Groot-Brittannië gehouden worden. De Engelse bookmakers draaien toch al een gigantische omzet met het wedden op voetbal maar dit valt in het niets in vergelijking met wat ze aan inzet krijgen te verwerken tijdens deze races, iedere dag opnieuw, er zijn in een normaal jaar namelijk slechts een paar dagen dat er niet gegokt kan worden op paarden, 1e kerstdag is er volgens oude traditie er 1 van.

De reden waarom in de UK paardenrace gokken wel populair is:

 • De fine fleur tout le monde hebben er de beste paarden, dit zorgt natuurlijk voor een erg hoog niveau.
 • De sport zelf is er ongelofelijk populair, na voetbal is het zelfs de sport met de meeste bezoekers.
 • In het Verenigd Koninkrijk is er veel meer dan bij ons een gok cultuur.
 • Bookies in de UK geven promoties.
 • En last but not least, in het V.K. wordt de opbrengst niet belast, alle winst meteen in je zak!

Voor Nederlandse Gokkers zijn er mogelijkheden om te gokken op de paarden:

Het kan natuurlijk zo zijn dat je net als mij gewoon houdt van paardenraces en om ze nog leuker te maken tijdens het kijken je op je favoriete paard wilt inzetten maar ook voor mensen die minder bekend zijn met the Races zijn er verschillende redenen om een gokje te wagen.

 • Er zijn erg veel leuke wekelijkse promoties zoals dat je soms je inzet terugkrijgt wanneer net niet weet te winnen.
 • Grote promoties bij de eerdergenoemde meetings, zet bijvoorbeeld € 10 in, wanneer je paard niet wint krijg je je inzet gewoon terug.
 • Ook bieden de bookmakers in het VK vaak Extra Places aan bij Each Way bets, wat E/W bets zijn leg ik hierna uit.

Wat is een Each Way bet.

Een each-way-weddenschap is een weddenschap die wordt aangeboden door bookmakers en die bestaat uit twee afzonderlijke weddenschappen: een win-weddenschap en een place-weddenschap. Om het win-gedeelte van de weddenschap te winnen, moet de selectie eerste eindigen in het evenement. Om het plaats gedeelte van de weddenschap te winnen, moet de selectie winnen of eindigen op een van de vooraf bepaalde plaatsen voor het evenement, zoals de eerste of tweede plaats. De odds die worden uitbetaald op het plaats gedeelte van de weddenschap, worden meestal als een breuk aangegeven (gewoonlijk 1⁄2, 1⁄3, 1⁄4 of 1⁄5) van de winst Odds. Een voorbeeld kan zijn dat je een E/W bet in de FA Cup op Liverpool inzet om de Cup te winnen, de weddenschap betaald uit wanneer Liverpool wint maar mochten ze in de finale verslagen worden zal je nog steeds geld krijgen waarbij de place quotering 1⁄2 zal zijn.

Bij paardenrennen in het Verenigd Koninkrijk wordt de “plaats” strikt bepaald door de Jockey Club en zal deze afhangen van de grootte van het veld (dat wil zeggen, hoeveel paarden er rennen), zodat de “plaats” soms slechts de 1e en 2e is, 1e 2e en 3e, en zelfs 1e 2e 3e of 4e op een grote race zoals de Grand National, en kan 1⁄4 of 1⁄5 van de odds uitbetalen.

Wanneer je bij voorbeeld een each way bet wilt plaatsen van van € 5 zet je in werkelijkheid 2 losse weddenschapen, € 5 euro op dat je paard wint en € 5 op dat je geflecteerde paard bij de eerste paar zal eindigen, totaalbedrag wat je inzet is dus € 10 euro, wanneer je het win deel wint is niet moeilijk maar wanneer betaalt de bookie het place deel uit?

 • Heeft een race minder dan 5 paarden – Win Only, je kan niet inzetten op E/W.
 • Heeft een race met 5 tot 7 paarden, bookmaker betaald E/W bets uit voor alleen plaats 2.
 • Bij een race met 7 tot 12 deelnemers, hier betaalt een bookmaker de E/W bets uit voor de tweede en derde plaatst.
 • Gaat de race tussen dan 12 paarden, dan zal de bookmaker zelfs uitbetalen voor de plaatsten 2, 3 en 4.

Conclusie.

Wedden op paarden is ook voor Nederlanders en Belgen een leuke hobby. De bookmakers hebben bijna iedere week leuke promoties waarbij ze bonussen en extra plaatsten betalen. Vooral bij de grotere meetings zoals Cheltenham en the Grand National is op een paardenrace gokken aan te raden en maakt het toch al spectaculaire evenement tot een waar spektakelstuk!

Related Posts