Home » Blog » Giro d’Italia 2023 FavorietenGiro d’Italia 2023 Favorieten

De komende ronde van de Giro d'Italia beloofd weer zenuwslopend te gaan worden. Van zo'n beetje alle World Tour Teams en Pro-teams wordt verwacht dat de beste rijders gaan starten.

Het is alweer voor de 106e keer dat de Grande Partenza van start gaat. Met de eerste rit op zaterdag 6 mei. De Giro finisht op zondag de 28e in Rome.

De renners moeten er in totaal 21 etappes een snok aan geven met drie tijdritten voor de kiezen. We verwachten dat al in de eerste week van deze tour de strijd om de roze trui zal ontbranden. Met een tijdrit in de openingsrit en in de vierde rit bergop eindigen op de Lago Laceno.

Welk team gaat proberen dagelijks de koers hard te maken? Kunnen teams zoals UAE Team Emirates, Quick step Alpha vinyl en Jumbo-Visma het dit jaar waarmaken in de Giro d'Italia? We missen namelijk Israel Premier Tech op dit moment om als ploeg deel te nemen.

De Australische Jai Hindley van de wielerploeg BORA-hansgrohe pakte vorig jaar de eindzege. De voormalig ploeggenoot van Wilco Kelderman, met een derde plek in 2020, werd in hetzelfde jaar al eens tweede. Dit seizoen zal hij er volgens ons niet bij zijn om voor de tweede keer op rij te winnen. We kunnen dus een nieuwe winnaar van de Giro d'Italia verwachten.

Gelukkig is ronde van Italië niet te vergelijken met de Tour de France. Dat maakt de Giro ook een van de drie grote wielerronden die er bestaan. De Vuelta in Spanje maakt hier ook deel van uit.

Welke renner is favoriet voor welke trui en hoe ziet het parcours eruit? We gaan je alles vertellen over de favorieten Giro d'Italia 2023 en welke etappes er worden gereden. Vooral de slotweek gaat beslissend worden.

Favorieten Giro 2023

In deze editie van de Tour in Italië zijn er meer dan 70 tijdritkilometers opgenomen, verdeelt over drie individuele tijdritten. Geen ploegentijdrit dus dit jaar. Zoals altijd in de slotweek wachten de zware beklimmingen. Voor ons zijn de favorieten voor de roze trui dan ook de renners die beide elementen goed aankunnen.

Een favoriet kan alleen de verwachtingen waarmaken met knechten van de ploeg die drie weken lang de focus kan houden in alle etappes. Het is dan ook zaak voor alle renners die voor de Giro d'Italia zijn ingeschreven, om heel en onbeschadigd uit de klassiekers te komen.

De deelname van alle renners per ploeg is nog niet volledig bekend. Wat al wel bekend is zijn de kopmannen van verschillende ploegen. De meeste pijlen zijn gericht op Primoz Roglic. Geduchte concurrentie verwachten we van Remco Evenepoel en Geraint Thomas. Het parcours lijkt op het lijf geschreven voor deze drie renners.

Het zou natuurlijk fantastisch zijn wanneer ook de Deen Jonas Vingegaard aan de start zou staan bij de Giro d'Italia 2023. De kans lijkt helaas klein. We verwachten dat hij zijn titel wil prolongeren in de ronde van Frankrijk.

De Nederlanders Wilco Kelderman, Koen Bouwman en Bauke Mollema zijn de ijzers in het vuur voor ons land, maar behoren volgens ons niet echt tot de kanshebbers in deze tour.

Giro 2023 Kanshebbers en Outsiders

Of het nu de Tour de France, de Vuelta of de Giro is, er zijn altijd meerdere renners die als kanshebber worden gezien. Voorwaarde is dan wel dat je als kandidaat voor de eindoverwinning niet de man met de hamer moet tegenkomen en al helemaal niet de hongerklop krijgt tijdens een zware bergetappe.

Iedere renner die kans wil maken op de eindoverwinning zal het parcours al weken van tevoren hebben bestudeerd en in welke etappe het verschil kan worden gemaakt.

Kanshebbers

Je moet als kanshebber iedere dag hele goede benen hebben, aan de boom kunnen schudden en over 'grinta' beschikken. Alleen dan maak je kans om deze Giro te kunnen winnen. Er zijn meerdere renners die over deze kwaliteiten beschikken en de zinnen hebben gezet om de roze trui mee naar huis te nemen.

In deze grote ronde zijn dit volgens ons Primoz Roglic, Remco Evenepoel en Geraint Thomas. Het blijft natuurlijk zo pril in het seizoen wat nattevingerwerk. We kunnen onmogelijk net als renners op dit moment op souplesse rijden.

Outsiders

Zoals bij ieder groot sportevenement zijn er kanshebbers en outsiders. Zo ook voor deze tour. Als outsider kun je toevallig eens er vanonder muizen, genoeg seconden overhouden en de leiding nemen in het klassement.

We denken dat Thymen Arensman, João Almeida, Aleksandr Vlasov en Thibaut Pinot hiertoe in staat zijn. Dit zijn voor ons dan ook de outsiders.

Begin bij Deze Bookmakers met een Leuke Bonus

circus top 3 bookmakers

Tot €250 aan Free Bets

6x €10 Free Bet + Profit Boost

zebet

100% tot €100 Free Bet

unibet-logo-osw2

4x 10 Free Bet

Bookmaker odds Giro 2023

We zijn zelf wat beperkt in de middelen om te bepalen wie deze Giro wint. De bookmakers beschikken over veel, veel meer informatie en achtergronden. Zo vroeg in het wielerjaar staan de odds al voor iedereen klaar die wil wedden op wielrennen.

De odds van circus zijn wat ons betreft hele goede odds, van trouwens een prima online bookmaker. We hebben deze hier voor je beschikbaar.

Renner

Odd

Remco Evenepoel

2.10

Primoz Roglic

3.00

Geraint Thomas

6.50

Aleksandr Vlasov

13.00

Jay Vine

15.00

João Almeida

18.00

Wilco Kelderman

23.00

Thymen Arensman

28.00

Jack Haig

35.00

Damiano Caruso

35.00

Carlos Rodriguez Cano

35.00

Thibaut Pinot

50.00

Giro poule tips (Grote ronde van Italië 2023)

Graag met wat vrienden een poule maken van de renner die op 28 mei de roze trui krijgt omgehangen? Misschien wel onderling een gokje wagen wie als eerste boven is bij een bergetappe?

Het is altijd spannend en leuk om met een kleine inleg met anderen te wedden. Met wat extra tips kom je net even wat verder dan de rest. Hier volgen er een paar.

  • Wie zijn volgens de bookmakers de favorieten (per etappe of per klassement).
  • Is het een gokje op een vlakke of een bergetappe?
  • Lees je wat in over de Giro.

Favorieten per klassement Giro d'Italia

Algemeen klassement

In 2022 droeg Mathieu van der Poel een paar dagen de roze leiderstrui. Jammer dat hij de echte klimmers (de berggeiten) niet kon bijhouden. Wist je trouwens dat Tom Dumoulin de Nederlander is met de meeste roze truien in zijn kast: 17. Hij is ook de enige Nederlander die de Giro d'Italia ooit won.

Van de startende Nederlanders verwachten we niet veel wanneer het gaat om het algemeen klassement. We denken dat een enkele dagzege het hoogst haalbaar is. De namen Primoz Roglic en Remco Evenepoel zouden wij met stip noemen om als winnaar te eindigen.

Bergklassement

Voor wielerminnend Nederland was de verrassing groot met Koen Bouwman die de blauwe bergtrui vorig jaar in zijn koffer mee naar huis nam. De eerste Nederlandse winnaar van het bergklassement was daarmee een feit. Misschien dat hij dit kunststukje dit jaar weer kan herhalen?

Naast Koen zijn ook de verwachtingen hoog voor andere renners met goede klimbenen. Juan Pedro López en Egan Bernal zijn er twee die op onze lijst staan om het bergklassement te veroveren.

Puntenklassement

De puntentelling daar gaat het om! De sprinters krijgen dagelijks meerdere kansen om punten te vergaren voor het puntenklassement. Het is eigenlijk een discipline op zich. Andere sprinters niet uit het oog verliezen, op tijd in iemands wiel springen en dan maar stoempen.

Deze groep renners richt zich voornamelijk op de tussensprints en op een vlakke finish. Heuvels gaan nog wel, maar de bergen zijn te veel voor deze krachtpatsers.

We hebben op de huidige lijst van renners nog geen naam kunnen vinden om in dit klassement hoog te eindigen. We zullen proberen zo snel mogelijk een update te geven wanneer er wat sprinters bekend zijn die gaan starten om de puntentrui te pakken.

Het parcours van de Giro d'Italia 2023

Het parcours lijkt dit jaar loodzwaar en weggelegd voor de tijdritspecialisten die ook nog eens goed bergop meekunnen. Voor de sprinters zijn de kansen op een hand te tellen. Van de 21 te rijden etappes zijn er vijf vlak, vijf waar het wat heuvelig is, acht die in de bergen worden gereden en tenslotte drie tijdritten.

Het volledige parcours per dag vind je hieronder.

Etappe

Datum

Van – Naar

Kilometers

Terrein

1

6 mei

Fossacesia – Ortona

18,4

Tijdrit

2

7 mei

Teramo – San Salvo

204

Vlak

3

8 mei

Vasto – Melfi

210

Vlak

4

9 mei

Venosa – Lago Laceno

184

Bergen

5

10 mei

Atripalda – Salerno

172

Heuvels

6

11 mei

Napels – Napels

156

Heuvels

7

12 mei

Capua – Gran Sasso

218

Bergen

8

13 mei

Terni – Fossombrone

207

Heuvels

9

14 mei

Savignano sul Rubicone – Cesena

30,7

Tijdrit

15 mei

Rustdag

10

16 mei

Scandiano – Viareggio

190

Bergen

11

17 mei

Camaiore – Tortona

218

Vlak

12

18 mei

Bra – Rivoli

179

Heuvels

13

19 mei

Borgofranco d’Ivrea – Crans-Montana

208

Bergen

14

20 mei

Sierre – Cassano Magnago

194

Bergen

15

21 mei

Seregno – Bergamo

191

Heuvels

22 mei

Rustdag

16

23 mei

Sabbio Chiese – Monte Bondone

198

Bergen

17

24 mei

Pergine Valsugana – Caorle

192

Vlak

18

25 mei

Oderzo – Valle di Zoldo

160

Bergen

19

26 mei

Longarone – Tre Cime di Lavaredo

182

Bergen

20

27 mei

Tarvisio – Monte Lussari

18,6

Tijdrit

21

28 mei

Rome – Rome

115

Vlak

Related Posts

Voorspellingen EK 2020-21, tips voor gokken en poule invullen

Voorspellingen EK 2020-21, tips voor gokken en poule invullen

Eredivisie – Voorspellingen en odds seizoen 2022/2023

Eredivisie – Voorspellingen en odds seizoen 2022/2023

Bundesliga Voorspellingen en odds seizoen 2022/2023

Bundesliga Voorspellingen en odds seizoen 2022/2023

La Liga Voorspellingen en odds seizoen 2022/2023

La Liga Voorspellingen en odds seizoen 2022/2023