Home » Blog » Fifa: ieder jaar een groot toernooi



Fifa: ieder jaar een groot toernooi





ELK JAAR EEN GROOT TOERNOOI? HET RADICALE WORLD CUP-PLAN VAN FIFA EN ARSENE WENGER STAAT DICHTER BIJ DE REALITEIT.

Een voorgestelde herziening van de internationale voetbalkalender komt dichter bij de realiteit, waarbij de FIFA grote namen in de sport raadpleegt. Het plan, dat onder toezicht staat van Arsène Wenger, zou het aantal grote toernooien verdubbelen, met een WK om de twee jaar en kwalificatiewedstrijden halverwege het seizoen.

De geplande herziening van de internationale kalender door de FIFA is een stap dichter bij de realiteit gekomen, met wijzigingen die aanvankelijk werden voorgesteld door de Saoedi-Arabische voetbalfederatie en nu in de vergevorderde consultatiefase.
Arsene Wenger, die werkt als FIFA-chef voetbalontwikkeling, leidt een haalbaarheidsstudie naar een plan dat het aantal WK's zou verdubbelen, waarbij het toernooi om de twee jaar zou worden gehouden.
En het bestuursorgaan van de sport heeft een aantal van de grootste namen van het voetbal gevraagd om overleg te plegen over het plan.

WAT IS HET PLAN?

Het voorstel van Wenger en de FIFA zou het aantal kwalificatiewedstrijden tijdens het seizoen drastisch verminderen en er zou om de twee jaar een WK-toernooi worden gehouden.
De FIFA-chefs zijn van mening dat de nieuwe indeling met 48 teams van het toernooi meer flexibiliteit en de mogelijkheid biedt om te bezuinigen op het soort internationale wedstrijden halverwege het seizoen dat moeite heeft om brede aandacht te krijgen.

Wenger heeft verklaard dat het beoogde plan zou zijn dat er in totaal geen wedstrijden meer gespeeld zouden worden, maar dat de internationale kalender meer gericht zou zijn op grote toernooien.
En het FIFA-plan zou ook zorgen voor een verdubbeling van de regionale competities, waarbij ook evenementen als het EK worden uitgebreid naar eens in de twee jaar.

WAAROM WIL FIFA DE KALENDER WIJZIGEN?

FIFA-voorzitter Gianni Infantino zei eerder dit jaar dat de pandemie van het coronavirus de onbalans in het voetbal en de noodzaak van verandering heeft benadrukt.
Er wordt aangenomen dat er binnen de organisatie een wijdverbreide opvatting bestaat dat het vierjarige WK-model niet langer verenigbaar is met een moderne wereld van korte termijn consumptie van inhoud en door sociale media gestuurde betrokkenheid.
"Laat me heel duidelijk zijn: het uitgangspunt is niet 'de kalender is vol en dus verandert er niets'", vertelde hij in mei op het 71e FIFA-congres.
"Het uitgangspunt is precies het tegenovergestelde daarvan. We hebben een blanco vel, we staan open voor alle meningen en meningen over hoe we de internationale kalender kunnen verbeteren."

De FIFA-voorzitter zegt dat het huidige schema in de sport vooral ten goede komt aan de grootste competities ter wereld, gecentreerd rond Europees voetbal.
Het verhogen van het aantal World Cups en de introductie van een groot Club World Cup-toernooi - een van de andere grote voorstellen van de FIFA - zou helpen om de rijkdom gelijkmatiger te verdelen.

"Het enige orgaan dat inkomsten van over de hele wereld genereert en in solidariteit over de hele wereld herverdeelt en investeert, is de FIFA."
Men zou echter kunnen stellen dat de positie van Infantino evenzeer kan worden gemotiveerd door macht als door filantropie.
De inkomsten van de FIFA zijn de afgelopen jaren gedaald en men begrijpt ook dat de wereldorganisatie bezorgd is dat de UEFA en de Champions League de dominante kracht van de sport worden.

WAT ZIJN DE MOGELIJKE PROBLEMEN?

Er zijn zorgen dat een verdubbeling van het aantal internationale toernooien zou leiden tot verdere burn-out van spelers, doordat de kans op langere zomervakanties voor 's werelds toonaangevende spelers wordt weggenomen.
Wenger zegt dat het plan elke zomer ten minste 25 rustdagen voor spelers zal omvatten, maar er zijn zorgen dat clubs verwachten dat het grootste deel van die tijd in de voorbereiding zal worden doorgebracht, waardoor de beste herenvoetballers nog minder herstelpauzes zullen genieten.
Het voorstel van de FIFA betekent ook dat internationale vrouwentoernooien niet langer hun eigen zomervensters zullen hebben om maximale dekking te krijgen, en in plaats daarvan waarschijnlijk zullen moeten strijden tegen de mannenevenementen om aandacht.

Related Posts

Dit moet je als beginner weten over wedden op sport

Dit moet je als beginner weten over wedden op sport

1600 mensen bannen zichzelf van gokken

1600 mensen bannen zichzelf van gokken

De kansspelbelasting na legalisatie in 2021, dit moet je er over weten

De kansspelbelasting na legalisatie in 2021, dit moet je er over weten

4 tips voor een avondje voetbal kijken met vrienden

4 tips voor een avondje voetbal kijken met vrienden