Home » Blog » Twitch probeert gokken te beteugelen door promotie te verbiedenTwitch probeert gokken te beteugelen door promotie te verbieden

Twitch probeert gokken te beteugelen door promotie te verbieden

Critici nog steeds niet blij met hoe gevaarlijk het verheerlijken van gokken kan zijn.

Twitch verhindert nu dat streamers verwijzingscodes of links naar gokwebsites delen, na een toename van wat de 'gamba-meta' wordt genoemd en toenemende spanningen tussen streamers rond het bestaan ervan.

Terwijl gokstreams al een tijdje bestaan, heeft de gamba-meta een hausse gezien in gesponsorde streams van enkele van de beroemdste gezichten van Twitch. Die recente omhelzing heeft de praktijk van het sharen van affiliate links op het platform genormaliseerd. Mensen als Tyler "Trainwrecks" Niknam en Félix "xQc" Lengyel hebben uren besteed aan het draaien van virtuele gokmachines. Terwijl xQc sindsdien is gestopt met gokstreams vanwege verslaving, heeft Trainwrecks sinds april bijna 600 uur gestreamd in de categorie "Slots", volgens TwitchTracker.

Deze virtuele slotsmachines werken allemaal ongeveer hetzelfde. De een kan een Egyptisch thema aannemen, terwijl de ander lijkt op Candy Crush Saga. De facecam van een streamer zit aan de zijkant, waardoor de slots al het woord doen. Chat is meestal een mengelmoes van onzinberichten, hype of verzoeken om over te schakelen naar een ander gokspel. Het is in wezen een advertentie van urenlang voor goksites, onderbroken door een steeds opdoemende verwijzingscode die kijkers kunnen gebruiken.

Het is onduidelijk of deze streams uit de zak van goksites of streamers zelf worden gedaan. Hoe dan ook, het streamen van gokautomaten lijkt lucratief, althans voor streamers met een groot publiek. In juli vertelde Trainwrecks YouTuber H3H3 dat hij $ 250.000 verdiende met alleen verwijzingscodes en noemde de inkomsten "niets".

De hausse van gokken op Twitch heeft een enorm debat veroorzaakt onder de kleine kring van sterren van de site, met streamers zoals Pokimane, Asmongold, Cr1TiKaL en Clint Stevens die de mogelijk schadelijke gevolgen van het verheerlijken van gokken voor de vaak minderjarige kijkers van Twitch bespreken.

"Twitch moet gokstreams volledig verbieden", tweette Asmongold in juni. "De hoeveelheid onzin en valkuilen die dit in de komende zes maanden zal veroorzaken, zal de website op zoveel manieren verpesten dat we ons nog niet eens realiseren."

Mutahar "SomeOrdinaryGamers" Anas vroeg zich ook af waarom streamers en kijkers "hun shit verloren over ASMR-yoga wanneer ongereguleerd gokken zo openlijk wordt verspreid."

"Het aanbieden van ongereguleerde goksites aan je stream-kijkers die al dan niet minderjarig zijn en ze verslaafd maken aan een vervelende verslaving maakt ze de grootste eikels die ik ooit heb gezien", tweette hij in juli.

Verdediging komt meestal van degenen die al bezig zijn met gesponsorde casinostreams, waaronder Trainwrecks zelf. "De manier waarop ik gok is de meest authentieke en transparante die je ooit zult zien", twitterde hij in juni. "Ik laat mijn opname-/stortingsadressen zien. Ik gok in elk spel dat ik speel, ik gok off-stream omdat ik echt van gokken hou." Ondanks dat hij zijn kijkers regelmatig vertelt niet te gokken, doet hij dit vaak terwijl hij zelf gokt.

Het is een hevig geschil geweest tussen gokstreamers en hun critici, wat er nu toe heeft geleid dat Twitch actie onderneemt. Hoewel het de gokstreams niet helemaal stopt (virtueel poker is ook een kleinere categorie op Twitch), vormt het een obstakel in de manier waarop streamers extra geld kunnen verdienen via deze sponsoring.

Wat de actie van Twitch verandert voor de gebruikers

Als reactie op deze agitatie is woensdag een makersupdate van Twitch uitgekomen met een nieuw beleid dat het delen van links of verwijzingscodes voor goksites niet langer toestaat.

"We zullen gokgerelateerde inhoud blijven volgen en onze aanpak indien nodig bijwerken", eindigde de update voordat streamers werden geïnformeerd dat ze tot 17 augustus de tijd hebben om VOD's of andere inhoud met aanstootgevende links te verwijderen.

Hoewel streamers ongetwijfeld hun best zullen doen om dit te omzeilen - launchpad-tool Linktree wordt een steeds populairdere manier om de regels van Twitch te omzeilen omdat het niet-toegestane links op de site niet direct weergeeft - het gebrek aan zichtbaarheid kan ertoe leiden dat veel goksites wegtrekken uit sponsoring. Maar de beleidswijziging van Twitch wordt "een lame halve maatregel" genoemd, en de grootste critici zijn nog steeds niet tevreden.

"De nieuwe regels van Twitch voor gokken doen niets anders dan lippendienst bewijzen aan bezorgdheid en toch winst maken", schreef Asmongold, daarbij verwijzend naar het ontbreken van leeftijdsbeperkingen voor gokautomaten, de gemakkelijke Linktree-oplossing en het feit dat het verbieden van verwijzingslinks niet werkt.

Het is niet de eerste keer dat gokken en gamen in controverse met elkaar in botsing komen. In 2016 was er een enorm schandaal waarbij een groep CS:GO-goksites en YouTubers betrokken waren die hun persoonlijke inzet in de sites die ze promootten niet bekendmaakten. De situatie was aanleiding voor de Amerikaanse Federal Trade Commission om voor het eerst een klacht in te dienen tegen influencers op sociale media.

Twitch heeft een moeilijk jaar achter de rug als het gaat om het overschrijden van de lijn van welke inhoud acceptabel is, dankzij de hot tub en ASMR-yoga-meta's, samen met een golf van haatzaaien die ervoor zorgde dat de hashtag #DoBetterTwitch eerder trending op Twitter.

Op onze site staat een lijst met bookmakers die zich wel keurig aan de regels houden

Related Posts

De beste gokkasten met sport als thema 2024

De beste gokkasten met sport als thema 2024

De sportweek met Harrie (deel 12)

De sportweek met Harrie (deel 12)

De sportweek met Harrie (deel 22)

De sportweek met Harrie (deel 22)

De sportweek met Harrie (deel 9)

De sportweek met Harrie (deel 9)