Home » Blog » De sportweek met Harrie (deel 26)



De sportweek met Harrie (deel 26)





In deze sportweek gaat Harrie het alleen maar hebben over geld, want geld moet rollen. Klinkende munt slaan en geld als water verdienen. Je voelt het misschien al wel aankomen, Harrie gaat het hebben over de oliedollars uit Saoedi-Arabië die gebruikt worden om (top) voetballers naar hun eigen clubcompetitie te halen.  Waarom en vooral waarom nu kiezen spelers om in de Saudi Pro League uit te komen?

Beweegredenen

Laten we wel wezen, je gaat als speler niet naar de Saudi Pro League om er sportief beter van te worden. Dit in contrast met de overgang van een speler uit de Eredivisie die daadwerkelijk de overstap maakt naar de Europese top. Volgens Harrie zijn er een aantal beweegredenen waarom (bekende) voetballers kiezen voor een overstap naar de verschillende oliestaten.

Geld

Harrie vindt dat spelers niets kwalijk genomen kan worden om te kiezen voor het grote geld. Daargelaten dat stervoetballers al een vette bankrekening hebben en deze nog even wat willen spekken. Vergeet niet dat dit hun beroep is. Een topspeler uit het Amerikaanse basketbal pakt ook enkele honderden miljoenen dollars in een paar jaar met een nieuw contract, daar hoor je niemand over.

Religie

Fransman Benzema en Marokkaan Ziyech hebben in een interview aangegeven dat religie ook heeft meegespeeld in de beslissing om de carrière voort te zetten in Saoedi-Arabië. Beide spelers zijn moslim en volgens Harrie is er niets mis mee om dit als argument te gebruiken.

Merchandise

Met het aantrekken van bekende voetballers hoopt iedere club natuurlijk op een verhoging van de merchandising. Net als iedere topclub in Europa zal er bij clubs in oliestaten een marketingcampagne uitgerold worden voor het promoten van de club waar zojuist een grote speler naartoe is gehaald.

Tv-rechten

De Saudi Pro League zal ongetwijfeld hopen op (exclusieve) uitzendrechten om de vele wereldtoppers wekelijks aan het werk te zien. Uit recent onderzoek is wel gebleken dat er in Nederland totaal geen animo is voor deze competitie. De Tv-rechten schijnen voor een appel en een ei te koop te zijn op dit moment.

WK 2030

Zoals het er nu voorstaat zullen Egypte, Griekenland en Saoedi-Arabië gezamenlijk een bod uitbrengen voor de organisatie van het WK van 2030. Het zou zo maar kunnen dat Saoedi-Arabië besluit zich hieruit terug te trekken om het mondiale toernooi zelf te organiseren. Wat nu mooier (en beter) om ambassadeurs te hebben en te gebruiken die hebben gekozen om in de Saudi Pro League uit te komen.

Om welke spelers gaat het?

Laat het duidelijk zijn dat het aantrekken van buitenlandse spelers niet nieuw is in Saoedi-Arabië. Al jaar en dag is het een gaan en komen van buitenlanders.  Van reeds uitgerangeerde Brazilianen tot en met de lokale held uit de Republiek Kongo.

De teller voor het komende seizoen staat inmiddels op 223 buitenlandse spelers. Dit staat gelijk aan ruim 24 procent van alle spelers in de Saudi Pro League. Dit aantal zal nog gaan oplopen, want er wordt nog dagelijks getrokken aan spelers uit diverse Europese topcompetities. Welke spelers hebben inmiddels gekozen voor het grote geld? Harrie pakt de meest opvallende namen er even uit.

Cristiano Ronaldo is natuurlijk de meest opvallende naam uit een grote lijst. De Portugees mocht vertrekken bij zijn vorige werkgever Manchester United om volgens de berichten ruim 500 miljoen euro te cashen in een paar jaar tijd. Dit immense bedrag bestaat uit salaris en de opbrengst uit commerciële activiteiten.

Als er eenmaal een schaap over de dam is, volgen er veel. Zo ook Karim Benzema (ex. Real Madrid) en N’Golo Kanté (ex. Chelsea). Eerstgenoemde gaat zo’n 200 miljoen euro per jaar verdienen. Kanté mag ook niet klagen met een jaarsalaris van rond de 100 miljoen euro per jaar.

Hakim Ziyech (voormalig Chelsea) gaat zijn goedbelegde brood verdienen bij Al Nassr waar hij samen gaat spelen met Cristiano Ronaldo. Naar verluidt gaat Hakim rond de 30 miljoen euro per jaar verdienen.

De leegverkoop bij Chelsea is in ‘full swing’ want ook Kalidou Koulibaly en Édouard Mendy zijn inmiddels vertrokken bij de club uit Londen. Voor Koulibaly schijnt nog wel een afkoopsom te zijn betaald van ongeveer 25 miljoen euro (hij werd gekocht voor 32 miljoen euro…). Wat hij gaat verdienen is onduidelijk, maar het zal niet misselijk zijn. De Senegalese doelman Mendy tekent een contract voor drie jaar bij Al Ahli. Details over een afkoopsom en salaris zijn nog niet bekend gemaakt.

Aan (bekende) spelers zoals Marcelo Brozovic (Inter Milan), Bernardo Silva (Manchester City) en Saúl Níguez (Atlético Madrid) wordt nog zwaar onderhandeld en ook de naam Neymar is gevallen. De Braziliaan zou zo maar eens PSG kunnen gaan uitzwaaien na het vertrek van Messi. De club Al Hilal zou verregaande interesse hebben in de Braziliaan.

Niet alle topspelers staan op dit moment open voor een overgang naar een oliestaat. De Belg Romelu Lukaku heeft besloten om bij Inter Milan te blijven. Spelmaker Heung-Min Son van Tottenham Hotspur heeft het aanbod van Al Ittihad afgeslagen. Een andere spelmaker, Modric (Real Madrid), heeft een aanbod van 200 miljoen euro per jaar van Al Hilal afgewezen.

Afkoopsom en salaris

Misschien nog even ter verduidelijking: Er bestaat een groot verschil tussen een afkoopsom en het salaris van een speler. Daar spelen verschillende oliestaten handig op in. Bij bijvoorbeeld Chelsea mogen diverse spelers transfervrij vertrekken. De nieuwe club hoeft daarom geen afkoopsom te betalen aan Chelsea. Gemiste inkomsten dus voor Chelsea. De speler (en zijn zaakwaarnemer) bepalen de ‘terms and conditions’ van de overgang, waaronder het salaris en sponsorcontracten. Laten we wel wezen, het gaat hier niet om een zakcentje voor een speler en zijn zaakwaarnemer.

Related Posts

Vooruitblik midweekse voetbal ronde 22 t/m 24 september

Vooruitblik midweekse voetbal ronde 22 t/m 24 september

Voordelen van betalen met Skrill voor online gokkers op sport

Voordelen van betalen met Skrill voor online gokkers op sport

De kansspelbelasting na legalisatie in 2021, dit moet je er over weten

De kansspelbelasting na legalisatie in 2021, dit moet je er over weten

De sportweek met Harrie (deel 4)

De sportweek met Harrie (deel 4)