Vijf Nederlandse gevestigde kansspelaanbieders (Holland Casino, Janshen-Hahnraths Group, JVH gaming, Nederlandse Loterij en ZEbetting) hebben een nieuwe online branchevereniging opgericht, Vergunde Nederlandse Online Kansspelaanbieders (“Gelicentieerde Nederlandse Online Gaming Operators” – VNLOK). De nieuwe branchevereniging verwelkomt extra leden met een Nederlandse vergunning voor kansspelen op afstand.
Wat ze natuurlijk eigenlijk bedoelen is dat ze het niet eens zijn met de andere brancheverenigingen en zo de regelgeving meer naar hun eigen hand kunnen zetten.
Advertentiecode
Het eerste wapenfeit van VNLOK is de lancering van een nieuwe vrijwillige reclamecode, de Reclamecode Kansspelen (ROK), die later deze maand in werking treedt. Een van de doelstellingen van de reclamecode is om vrijwillige beperkingen op te leggen aan de hoeveelheid advertenties voor online gokken, om publieke en politieke reacties en eventuele toekomstige aanvullende beperkingen te voorkomen.
De andere Nederlandse branchevereniging voor aanbieders van online kansspelen, NOGA, die meerdere grote internationale online aanbieders vertegenwoordigt, waaronder Kindred en Bet365, is echter uitgesloten van de onderhandelingen om de nieuwe advertentiecode vast te stellen. Wat op zijn minst gezegd vreemd is.
Hoewel de nieuwe reclamecode expliciet de hoeveelheid reclame voor onlinegokdiensten beperkt, zijn land gebaseerde gokdiensten uitgesloten van deze beperkingen, wat gevestigde exploitanten met land gebaseerde operaties een oneerlijk voordeel zou geven om merkherkenning op te bouwen, zegt Peter-Paul de Goeij , Directeur NOGA.
“Geen ruimte voor illegale operators”
Een van de gestelde doelen van de VNLOK is het bevorderen van een “veilige online gokmarkt waarin geen plaats is voor illegale exploitanten”. Voor ten minste een deel van het lidmaatschap van de VNLOK betekent dit dat alle niet-vergunde aanbiedingen volledig onbeschikbaar moeten worden voor Nederlandse consumenten zodra volledig vergunde alternatieven beschikbaar zijn wanneer de gereglementeerde markt opengaat.
Deze positie is direct gericht op die operators waarvoor de afkoelingsperiode geldt, een periode van maximaal 33 maanden waarin deze operators zich moeten onthouden van het “actief benaderen” op de Nederlandse markt om in aanmerking te blijven komen voor een Nederlandse vergunning op afstand.
Op dit moment geldt deze bedenktijd voor meerdere leden van concurrerende branchevereniging NOGA. Zelfs het beëindigen van hun passieve beschikbaarheid voor Nederlandse spelers zou natuurlijk een grote klap zijn voor de lange termijn vooruitzichten van deze operators.
Al met al lijkt het weer een poging om de openende gokmarkt zoveel mogelijk een prooi te laten blijven voor de aan de Nederlandse Staat gelieerde bedrijven.