Home » Blog » Formule 1 Zandvoort 2021 – voorbeschouwingFormule 1 Zandvoort 2021 – voorbeschouwing

Het is eindelijk zover. Na 36 jaar wachten staat de Nederlandse Grand Prix weer op de Formule 1-kalender. Dit weekend racen 20 F1-auto's over Zandvoort. Veroorzaakt Max Verstappen met een overwinning een aardbeving in de duinen, of volgt Lewis Hamilton zijn goede vriend Niki Lauda op als laatste winnaar van Nederland? Dit is de preview van de Dutch GP 2021.

Circuit Zandvoort

In 1985 was Bernie Ecclestone duidelijk over het Circuit Zandvoort. Formule 1-auto's kwamen niet meer op het circuit. Het circuit was te klein, de paddock te klein en de weg naar Zandvoort zorgde altijd voor problemen. Daarnaast had Nederland nauwelijks het geld om te concurreren met de grotere landen. Nederland verdween van de kalender.

Ook de Nederlandse Grand Prix was door deze problemen jarenlang helemaal geen optie totdat Prins Bernhard het circuit in 2016 kocht. De zoon van Pieter van Vollenhoven wilde iets van het roemruchte circuit maken. Met Max Verstappen aan de top van de Formule 1 bij Red Bull Racing begon tegelijkertijd een ambitieus project in Zandvoort.

In november 2018 werd duidelijk dat de Formule 1 en Zandvoort daadwerkelijk met elkaar in gesprek waren. Charlie Whiting had het circuit bezocht en zag mogelijkheden. In maart 2019 werd een voorlopige deal bereikt, op voorwaarde dat er aanpassingen zouden worden gedaan aan het circuit. Zandvoort kreeg daarvoor de financiering en op 14 mei 2019 werd de terugkeer van de Nederlandse Grand Prix bevestigd.

Met de vier miljoen euro die het circuit te besteden kreeg, is er veel veranderd aan het circuit. De Hugenholtzbocht en de Arie Luyendijkbocht werden kombochten. Ze werden in hoeken gedraaid. Ook de paddock en de pitlane werden vernieuwd en natuurlijk moest ook de veiligheid verbeterd worden.

In wezen zijn de kenmerken van Zandvoort intact gebleven, maar moderne F1-auto's zouden hier weer moeten kunnen racen. Het is een circuit voor coureurs met lef, en een snelle ronde op zaterdag zal erg belangrijk zijn voor zondag.

De Nederlandse Grand Prix

De plannen voor een Nederlandse Grand Prix begonnen al voor de Tweede Wereldoorlog. In 1939 werd op 3 juni de eerste straatrace georganiseerd. Maar de oorlog verpestte de plannen en de aanleg van een permanent circuit moest wachten. In 1948 werd de eerste versie van het circuit van Zandvoort geopend.

In de duinen van Zandvoort was het circuit, ondanks weinig bochten, meteen een uitdaging voor coureurs. Met bekende bochten als Bos uit, de Hugenholtzbocht en Scheivlak kon Nederland zich onderscheiden. De eerste race werd georganiseerd in 1948 en tot 1951 bleef de Nederlandse GP een onofficiële race. In 1952 werd de race voor het eerst aan de F1-kalender toegevoegd.

De eerste race op het circuit van Zandvoort werd gewonnen door Prins Bira uit Thailand, waar de eerste officiële GP werd gewonnen door Alberto Ascari. Hij zou de eerste twee edities van de Nederlandse GP winnen. In 1954, 1956 en 1957 werd de Nederlandse GP niet verreden, waarna hij van 1958 tot 1985 (met uitzondering van 1972) elk jaar op de F1-kalender stond.

Door de jaren heen zie je maar weinig 'kleine namen' de Nederlandse GP winnen. Jim Clark heeft in Nederland vier keer gewonnen en is de recordhouder, met Jackie Stewart en Niki Lauda achter hem. De Oostenrijker was de laatste die de race in Nederland won. Ook Ascari, Jack Brabham, James Hunt en Alain Prost wonnen deze Grand Prix tweemaal. Ferrari won het meest als team. Een Ferrari-coureur stond 9 keer op de hoogste trede van het podium.

Formule 1 in 2021

Sinds de laatste Nederlandse Grand Prix is er veel veranderd in de Formule 1. Bernie Ecclestone staat niet meer aan het roer van de sport, nu staan er 22 races op de kalender in plaats van 16 en met Max Verstappen heeft Nederland de sterke concurrent die het vuur aan Sir (Zeur?) Lewis Hamilton's schenen legt.

Verstappen strijdt heel dit jaar al met Hamilton om de wereldtitel en dat kan op Zandvoort zomaar voor wat vuurwerk zorgen. Verstappen krijgt ongetwijfeld grootste steun in zijn gevecht met Hamilton op Zandvoort. Het belangrijkste in de F1 is echter de auto, dus het zal een kwestie zijn van welk team de zaken het beste op orde heeft.

Weersvoorspelling Zandvoort

Na het fiasco bij de Belgische Grand Prix kijken mensen met spanning naar het weerbericht. Volgens de Buienradar gaat het zondag regenen in Zandvoort. Waar het in België het hele weekend heeft geregend, lijkt dit in Nederland niet het geval te zijn. Voor zondag wordt een kans op 40 procent regen aangegeven, maar voor de rest van het weekend ligt dat aantal onder de 20 procent.

Ook dit weekend wordt een stuk warmer dan tijdens de Belgische GP. Waar de temperatuur niet boven de twintig graden Celsius kwam, wordt het vrijdag en zaterdag in Zandvoort twintig graden Celsius en wordt ondanks de regen voor zondag 23 graden Celsius verwacht. De kans op een vergelijkbaar scenario als in Spa lijkt dan ook klein.

Voorspelling F1 Grand Prix Zandvoort

Normaal gesproken is het moeilijk om een voorspelling te doen voor een Grand Prix, maar met een circuit zo goed als nieuw is het nog meer een gok wie er als winnaar uit de bus komt. Normaal zou je Red Bull Racing hier voorop laten lopen vanwege het korte en bochtige karakter van het circuit, maar dat was ook te verwachten in Hongarije.

In Hongarije was het echter Mercedes dat de klok sloeg in de kwalificatie, waarna we in de race nooit meer het echte tempo van de Red Bull zagen. Red Bull zou normaal gesproken moeten winnen op zo'n circuit, waardoor Verstappen dan meteen favoriet is, maar Boedapest leerde ons ook dat we in 2021 niet te vroeg een winnaar kunnen opschrijven.

Schema voor de Nederlandse Grand Prix 2021

Hier onder tijden van de verschillende vrije trainingen, de kwalificatie en de race.

vrijdag:
Eerste vrije training: 10:30 - 11:30
Tweede vrije training: 14:00 - 15:00

zaterdag
Derde vrije training: 11:00 - 12:00
Kwalificatie: 14:00 - 15:00

zondag
Wedstrijd: 14:00 - 16:00

Hoe kan ik de Formule 1 race bekijken?

Ziggo gaat flink uitpakken tijdens de eerste Nederlandse Formule 1 race sinds 1984, de uitzendingen die normaal gesproken achter een betaalmuur zitten zijn voor iedereen allemaal live en gratis te volgen. Het Formule1 Café dat normaal alleen op vrijdagavond wordt uitgezonden krijgt deze week een extra uitzending op de donderdag avond.
Beide opnames vinden deze week plaats in Huis ter Duijn waar bovendien ook het team van Red Bull een vleugel heeft afgehuurd. 

Wil je meer weten over het wedden op de Formule 1 kijk dan hier.


Related Posts

Lotto moet 10.000 euro betalen

Lotto moet 10.000 euro betalen

Ajax leidt de weg

Ajax leidt de weg

Veelgestelde vragen over online sportwedden

Veelgestelde vragen over online sportwedden

Vooruitblik voetbal weekend 11 september

Vooruitblik voetbal weekend 11 september