Home » Blog » Resume van het WK 2022 in QatarResume van het WK 2022 in Qatar

Het WK voetbal in Qatar is tot een einde gekomen. Volgens FIFA-baas Giovanni Infantino was dit evenement het beste toernooi ooit. Vanuit een commercieel oogpunt moest de Zwitser dit natuurlijk benoemen. Op basis van welke feiten weten we eigenlijk niet.

Infantino zal het vast niet gehad hebben over de mensenrechten in Qatar en de migranten die het leven hebben gelaten voor en tijdens het WK. Misschien doelde hij op de verrassingen tijdens de groepsfase of de spectaculaire finale. 

Hoe waren onze WK voorspellingen? 

De groepsfase

Op 20 november klonk het eerste fluitsignaal voor de openingswedstrijd tussen Qatar en Ecuador. In een enigszins saaie pot voetbal, ging Ecuador met de winst aan de haal: 2-0. Een dag later volgde het eerste optreden van Oranje. Senegal was de tegenstander. De huidige kampioen van Afrika bleek een stugge opponent, maar Nederland wist toch nog met 2-0 te winnen.

We gaan niet iedere wedstrijd tijdens de groepsfase bespreken, maar we lichten er een paar uit die het vermelden waard zijn.

  • Argentinië – Saoedi-Arabi ë: 1-2. De eerste grote verrassing is een feit. Het eerste Arabische land dat de grootmacht Argentinië weet te verslaan. 
  • Duitsland – Japan: 1-2. Het zal die Mannschaft toch niet weer overkomen. Uitschakeling na de groepsfase. Dit overkwam de Duitsers ook vier jaar geleden.
  • België – Marokko: 0-2. De rode duivels gaan onderuit in hun tweede wedstrijd. Het is nu alle hens aan dek, want de laatste wedstrijd wordt nu cruciaal.
  • Australië – Denemarken: 1-0. Voor de Denen zit het toernooi er nu al op. Een zeer teleurstellend toernooi voor dit land. Australië verzekerd zich door deze overwinning voor de knock-out fase.
  • Zuid-Korea – Portugal: 2-1. Met de winst van de Aziaten verzekerden zij zich voor een plek bij de laatste 16. Hierdoor valt het doek voor Uruguay. De temperamentvolle Zuid-Amerikanen kunnen de koffers pakken en naar huis.   

Na afloop van de poule-fase van het WK voetbal kunnen er een aantal harde conclusies worden getrokken. Landen zoals Mexico, Duitsland, België en Uruguay zijn uitgeschakeld. Van deze vier landen werd toch meer verwacht. Er zullen vast koppen gaan rollen bij deze vooraanstaande vietballanden.

De top-landen bij de bookmakers gaan zonder weinig problemen door.  Argentinië, Brazilië, Frankrijk, Spanje, Portugal, Engeland en Kroatië kunnen zich opmaken voor de knock-out fase. Dit geldt ook voor verrassende landen zoals Australië, Marokko, Japan en Zuid-Korea. Voor de Aziatische landen misschien niet echt een grote verrassing, zij hebben al eerder bewezen voldoende kwaliteit te bezitten.

Het Nederlands elftal

Met zeer pover spel kwalificeert ook Nederland zich bij de laatste 16 landen. Het vertoonde voetbal is niet om aan te zien. Saai en weinig initiatief, alles behalve attractief.  In de achtste finale neemt Oranje het op tegen de Verenigde Staten. Op papier mag dit geen probleem opleveren.

Het resultaat is een geflatteerde 3-1 zege voor Nederland. Weer geen goed spel en zelfs de Amerikanen met meer balbezit in de hele wedstrijd. Snel vergeten dus. Volgens de KNVB is hiermee de doelstelling gehaald, een plek bij de laatste acht. Coach Louis van Gaal denkt daar anders over. De wereldtitel is het enige doel.

De echte eerste krachtmeting vindt plaats waarbij de opponent nu Argentinië is voor een plek bij de laatste vier. Nederland wordt bij vlagen compleet weggespeeld en dat leidt tot een verdiende voorsprong van 2-0 tot ongeveer de tachtigste minuut. Het is de ingevallen Wout Weghorst die twee keer het net weet te vinden. Zomaar is het nu een open wedstrijd geworden.

Verlenging is een feit. Er wordt niet gescoord en dus moeten strafschoppen de beslissing brengen. Er is hier maanden speciaal op getraind, dus mag dit geen probleem zijn voor Oranje. Niets blijkt minder waar. De eerste twee penalty’s worden gemist. De Argentijnen blijven foutloos en winnen daarmee de wedstrijd. Het is over en uit voor Oranje.

Het vervolg

In de achtste finales delft Australië het onderspit tegen Argentinië. Zuid-Korea moet buigen voor Brazilië. Frankrijk gaat moeiteloos verder door Polen met 3-0 te kloppen. Ook Engeland lijkt op stoom te komen door Senegal met 3-0 te verslaan. De verrassing is Marokko dat Spanje uitschakelt.

Nog maar acht landen die voor de titel kunnen gaan. Onder hen Marokko, de verrassing op het WK voetbal. Ook Portugal wordt een prooi voor het enige overgebleven Afrikaanse land. Dat is niet de enige verrassing, want Kroatië blijkt te sterk voor Brazilië. Frankrijk en Argentinië winnen beide ook.

In de halve finales staan Argentinië en Kroatië tegenover elkaar. Marokko moet het opnemen tegen Frankrijk. Kroatië weet niet, net als vier jaar geleden, de finale te bereiken. Het is ook het einde van het sprookje van Marokko.

Dit brengt ons tot de finale Argentinië – Frankrijk. Les Bleus (Frankrijk) is de titelhouder en gaat strijden tegen Messi en de overige Argentijnen. Het wordt een waar spektakelstuk waar de twee sterspelers ook daadwerkelijk schitteren. Lionel Messi en Kylian Mbappé stijgen beide boven zichzelf uit. Messi scoort twee keer, Mbappé zelfs drie keer.

Na reguliere speeltijd en verlenging is de stand 3-3 en penalty’s moeten gaan bepalen wie het WK 2022 gaat winnen. Net als tegen Nederland blijven de Argentijnen foutloos en claimen de wereldtitel. 

Het voetbal gaat gewoon door

Nu het WK afgelopen is, betekent dit niet het einde van voetbal in dit kalenderjaar. Sommige nationale competities draaien gewoon door. Spelers die uitkomen in de Spaanse Primera División of de Engelse Premier League wordt geen rust gegund.

Wil je weten hoe wij over deze wedstrijden denken? Neem dan eens een kijkje op onze toto voorspellingen pagina. Hier kun je je voordeel mee doen wanneer je eens een gokje wilt wagen op een duel uit de Engelse competitie of iedere andere competitie.

In Engeland wordt traditiegetrouw een volledige speelronde afgewerkt op tweede kerstdag (26 december). Ook tijdens de jaarwisseling worden er competitiewedstrijden gespeeld.

Related Posts

Oranje levert wanprestatie

Oranje levert wanprestatie

KYC: wat is het, en waarom moet je het meteen doen?

KYC: wat is het, en waarom moet je het meteen doen?

Vooruitblik voetbal weekend 5 t/m 7 november

Vooruitblik voetbal weekend 5 t/m 7 november

Veelgestelde vragen over online sportwedden

Veelgestelde vragen over online sportwedden