Home » Blog » Explosie van oranje bij F1 ZandvoortExplosie van oranje bij F1 Zandvoort

De fans van Max Verstappen hadden het hele seizoen op dit moment gewacht en met zijn overwinning in de Nederlandse Grand Prix leverde hij zelfvertrouwen op. De Nederlandse leeuw brulde voor een thuispubliek op Zandvoort dat was gekomen voor een feestje en Verstappen bleek een gulle gastheer. Het heroveren van de leiding in het titelgevecht door Lewis Hamilton van Mercedes naar de tweede plaats te verslaan, was zijn beloning in dit zwaar bevochten seizoen dat op en neer blijft gaan.

Max Verstappen wint Nederlandse Grand Prix: F1

Verstappen won voor Red Bull met een indrukwekkende rit vanaf pole en werd de eerste Nederlandse coureur die de Nederlandse GP won, voor het eerst gehouden in 1952 en 36 jaar na de laatste ontmoeting. Hamilton's Mercedes-teamgenoot Valtteri Bottas werd derde. Verstappen leidt Hamilton met drie punten in het rijdersklassement, maar Mercedes heeft hun voorsprong in het constructeurskampioenschap uitgebreid tot 12 punten.

Hamilton gaf toe dat hij simpelweg niet het tempo had om Red Bull te evenaren en Mercedes presteerde ook niet op zijn best. "Ze waren vandaag absoluut sneller, ik kon niet veel doen om de rondetijden die ze maakten te beantwoorden," zei hij.

"We hadden alles nodig om perfect te zijn om zelfs maar de minste kans te hebben om hem te passeren, bijvoorbeeld via strategie. Pitstops, strategie en verkeer moesten kloppen, maar geen van die drie was ideaal.”

Zandvoort is het hele weekend een zee van oranje geweest en op de racedag hing er een bijna permanente waas van oranje rook van de fakkels die op de tribunes over het circuit hingen. Het lawaai van de 70.000 fans overstemde zelfs de beukende techno die over het circuit galmde en Verstappen genoot van de sfeer en de uitdaging.

"De hele race was het vrij dicht tussen mij en Lewis, hij zette echt de druk op en reed een aantal geweldige ronden", zei hij. “De fans hebben hoge verwachtingen omdat ze willen dat je wint, maar het is nooit zo eenvoudig. Een ongelooflijk gevoel om te winnen, een geweldige dag.”

Voor de race was de sfeer koortsig, daarna extatisch. Er is de laatste tijd veel gezegd over een aantal Nederlandse fans die Hamilton hebben uitgejouwd, maar hun bijdrage om deze GP als een echt evenement te laten voelen, dat het een sportieve wedstrijd van passie en betekenis was, was enorm. Ze zouden moeten worden toegejuicht en inderdaad met hun man op de bovenste trede hadden ze ook gejuich voor de dappere poging van Hamilton om hun plezier te bederven.

Meer dan een miljoen mensen hadden kaartjes aangevraagd, honderden stonden langs de hekken in de duinen buiten voor een glimp van de auto's in de verte en voor degenen die het geluk hadden om het te maken, genoten ze van het vreugdevolle moment waarop F1 voor hen thuiskwam. Ook Verstappen was zichtbaar ontroerd toen hij op het podium stond, gedrapeerd in de Nederlandse vlag, de emoties groot op zijn gezicht en zijn hoofd gebogen terwijl het volkslied werd gezongen.

Voor Hamilton, met nog negen races te gaan, was de onheilspellende vorm van Red Bull duidelijk een punt van zorg. Hij heeft sinds de Spaanse Grand Prix, negen races geleden, geen race meer gewonnen op puur tempo.

"We hebben echt alles gegeven", zei hij. “Sinds de eerste race hebben deze jongens het hele jaar zo'n sterke auto gehad dat we zo hard hebben geprobeerd als we kunnen. We hebben een paar races gehad waar we ongeveer op één lijn leken, maar er zijn er maar een paar geweest en ze hebben een grote sprong gemaakt. We moeten wat snelheid opvoeren als we in de toekomst races willen winnen."

Verstappen had na de clash met Hamilton bij de Britse Grand Prix een nadrukkelijk statement willen maken. De overwinning van de 23-jarige in de laatste ronde in Spa was alleen een overwinning in naam, maar hij maakte zijn punt met verpletterende finaliteit op Zandvoort, zij het in een race die een soort processie was.

Hij had zijn voorsprong vanaf de paal vastgehouden en vloog daarna. Meteen een opening van twee seconden naar Hamilton openen. Zonder het tempo om uit te dagen, deed de wereldkampioen wat hij kon om bij zijn tegenstander te blijven en Mercedes probeerde twee keer de undercut door hem voor Red Bull te laten pitsen. Toch was het tevergeefs.

Hun eerste stop was traag en op de tweede was de achterstand van Hamilton op Verstappen al ruim toen hij in het verkeer kwam.

Red Bull handelde op zijn beurt de stops van Verstappen tot in de perfectie af en dekte die van Hamilton elke keer onmiddellijk een ronde later af, waarbij het team nauwkeurig te werk ging om Hamilton een snuifje van een kans te ontnemen. De baanpositie was alles en Verstappen hield het vast met een ijzeren greep.

Na de laatste stops met Hamilton op zachtere banden, probeerde hij alles wat hij kon om de Nederlander onder druk te zetten, maar Verstappen blijkt vrijwel ongevoelig voor dergelijke tactieken.

Op de laatste momenten was er drama en een voorteken voor Mercedes, de duidelijkste indicatie tot nu toe dat het team George Russell van Williams zal opnemen om Bottas volgend seizoen te vervangen. De Fin was in het verleden nauwgezet in het opvolgen van bevelen, maar toen hij laat in de pits kwam en de instructie kreeg om niet voor de snelste ronde te gaan, ging hij het snelst totdat hij er opnieuw aan werd herinnerd Hamilton niet te riskeren. Hij trok zich terug en Hamilton pakte terecht het extra punt.

"Ik was gewoon wat aan het spelen", zei Bottas met een openheid die hij nog niet eerder heeft getoond. Ook de Fin maakte een punt, met een aankondiging over Russells benoeming volgende week.

Pierre Gasly van AlphaTauri werd vierde en Charles Leclerc en Carlos Sainz vijfde en zevende voor Ferrari, Fernando Alonso en Esteban Ocon werden zesde en negende voor Alpine, Sergio Pérez achtste voor Red Bull en Lando Norris tiende voor McLaren.

Voor de bookmakers was het financieel een mindere dag, menig gokker had zijn geld op de favoriet Verstappen gezet wat ze dus een leuke extra winst heeft gegeven aan het eind van dit mooie weekend voor de Formule 1.

Wil ook jij en gokje wagen begin dan hier en ontvang direct een mooie bonus als nieuwe klant.

Related Posts

Belgische gokkers verdrievoudigd tijdens EURO 2020-2021 – ook Nederland zet zich schrap

Belgische gokkers verdrievoudigd tijdens EURO 2020-2021 – ook Nederland zet zich schrap

Veelgestelde vragen over online sportwedden

Veelgestelde vragen over online sportwedden

TOTO of andere online bookmaker voor sportweddenschappen

TOTO of andere online bookmaker voor sportweddenschappen

Max Verstappen Odds Gokken F1 Dutch GP

Max Verstappen Odds Gokken F1 Dutch GP