Home » Blog » De sportweek met Harrie (deel 21)De sportweek met Harrie (deel 21)

De emotie spatte deze week van Harrie’s TV af. Wat een week is het geweest! In diverse sporten waar in extremis blijdschap en verdriet nog nooit zo dicht bij elkaar stonden. In deze week aandacht voor beslissende momenten bij voetbal en de NBA Play-offs. Natuurlijk ook aandacht voor de GP van Monaco.

Het zit er (bijna) op

In veel Europese clubcompetities is het gedaan. Harrie neemt je mee naar beslissende momenten van enkele competities waar pijnlijk duidelijk werd dat voor verschillende clubs het doek is gevallen en waar tot laat in de nacht gefeest is.

Eredivisie

Over Feyenoord gaat Harrie het niet hebben. Het kampioenschap is binnen en daarom de focus op de ontknoping tussen de clubs waar nog wel iets op het spel stond. Frappant feit dat nu net AZ – PSV en Twente – Ajax in de laatste speelronde uit moesten maken wie waar gaat spelen in Europees verband het komend seizoen.

Ajax moest winnen op bezoek bij de tukkers van Twente om de tweede plek in zicht te houden. Bij winst van de Amsterdammers was het dan alsnog afhankelijk van de eindscore van PSV. De Eindhovenaren hadden aan een gelijkspel genoeg om als de nummer twee van de Eredivisie te eindigen, en daarmee voorronde CL veilig te stellen. PSV won met 1-2 en dus missie geslaagd.

Door de nederlaag van de Alkmaarders kon plek drie niet meer gehaald worden en is AZ nu veroordeeld tot het spelen van de nacompetitie voor een plek in de voorronde van de Conference League. Het resultaat van Ajax deed niet meer ter zake. Gelukkig maar, want een troosteloos Ajax kon tegen FC Twente geen vuist maken en ook zij verloren (3-1).

De overige drie ploegen die naast AZ gaan strijden om een plek in de voorronde van de Conference League zijn FC Twente, FC Utrecht en Sparta.

Premier League

 In de Engelse Premier League zijn veel beslissingen al gevallen voor de aftrap van de laatste speelronde. Zo zijn alle Champions League tickets al vergeven (Manchester City, Arsenal, Newcastle United en Manchester United). Alleen plek zeven stond nog op het spel, goed voor de voorronde Conference League en welke twee clubs gaan degraderen.

Harrie wil er even twee clubs uitlichten waarbij de ambities totaal niet zijn waargemaakt. Chelsea en Tottenham. Beide clubs bedroevend slecht dit seizoen, ondanks de vele miljoenen aan waarde van spelers die iedere week op het veld staan. Tottenham is als de nummer acht geëindigd. Chelsea zelfs als 12e. Voor beide clubs het komend jaar geen Europees voetbal. Dat zal hard zijn aangekomen. Feest bij Aston Villa want zij mogen wel Europa in het komend seizoen.

Onderin was het veel spannender. Leeds, Leicester en Everton moesten allemaal punten pakken voor lijfsbehoud in de Premier League. Niet onbelangrijk hierbij is het geld dat bij handhaving opgenomen mag worden als budget voor het komend seizoen. De opbrengst van Tv-gelden zijn voor deze clubs onmisbaar geworden.

De drie genoemde clubs hebben allemaal een grote naam en daarom verrassend dat de clubs Leeds en Leicester het niet hebben gered. Leeds ging strijdend ten onder tegen de Spurs (1-4). Everton wist thuis te winnen van Bournemouth (1-0) en daarmee was de uitslag van Leicester niet meer van belang, al wonnen zij wel thuis tegen Westham United met 2-1.

Bundesliga

Het was aan Dortmund om een einde te maken aan de hegemonie van Bayern München, dat al meer dan een decennium het kampioenschap aan elkaar heeft weten te rijgen. Met twee punten voorsprong gewoon even winnen tegen Mainz en de titel is binnen voor Dortmund. Dat leek op voorhand toch wel te doen.

Niets bleek minder waar want met twee vlijmscherpe counters werd Dortmund getrakteerd op een 0-2 achterstand. Een tandje bijzetten werd helaas niet beloond, want verder dan 2-2 kwam het niet. Daarom met angst en beven maar zien wat Bayern het in de uitwedstrijd tegen FC Köln werd. De Zuid-Duitsers wonnen met 1-2 en vieren daarmee op doelsaldo het kampioenschap van de Bundesliga.

NBA Basketbal play-offs

Harrie heeft de play-off wedstrijd tussen de Miami Heat en de Boston Celtics zelf live mogen meemaken en heeft daar geen spijt van gekregen. Wat was het smullen geblazen! Voor aanvang van de wedstrijd stond Miami op een 3-2 voorsprong in de best of zeven wedstrijden. Winst was dus voldoende om de finale van de NBA te bereiken.

Harrie pakt de draad op met nog maar enkele seconden te gaan, waarbij het bloedstollend spannend is met de stand 100-102 in het voordeel van de Celtics. Met nog drie seconden op de klok wordt er een overtreding gemaakt op een speler van The Heat. Video moet uitwijzen of het vrije worpen gaan worden, en zo ja twee of drie. Het worden drie vrije worden en deze worden allemaal gemaakt.

Nog drie seconden te gaan

Een score van 103-102 staat nu op het scorebord met nog drie tellen te gaan. Kan niet fout gaan toch? Wat gebruikelijk is in de NBA, is dat er direct een time-out wordt aangevraagd door het team dat achterstaat om een strategie te bepalen om de bal toch nog het netje in te krijgen voordat de buzzer (het eindsignaal) klinkt. Zo ook hier.

De strategie is duidelijk gemaakt en het spel wordt hervat. Alle ogen zijn gericht op de man die de verantwoordelijk neemt om minimaal een tweepunter te scoren. Hij mist…, maar met nog 0,2 seconden te gaan is het een medespeler die zijn hand nog net tegen de bal krijgt in de rebound en de bal valt in de basket. De Celtics winnen en komen terug van de 0-3 achterstand in deze play-off tot 3-3. Het is nog nooit voorgekomen dat een NBA-ploeg zo’n achterstand weet om te zetten om alsnog verder te komen.

Maandagnacht wordt de beslissende zevende wedstrijd gespeeld. De winnaar gaat spelen in de NBA-finale tegen de Denver Nuggets, die vrij simpel de play-off tegen de LA Lakers wisten te winnen (4-0).

Harrie heeft de samenvatting weten te vinden. Leef mee met deze intense wedstrijd om de slotseconden mee te maken.

GP Monaco

Harrie is best liefhebber van F1, maar de Formule 1 van Monaco staat niet hoog op zijn lijstje. Volgens hem mag deze race geschrapt worden van de kalender. Weinig kans om eens lekker in te halen en de kwalificatie beslist dan ook vaak welke coureur waar gaat eindigen. Daargelaten het publiek dat aanwezig is op de megajachten, spreekt Harrie gewoon niet aan. Mensen die zelf graag gezien willen worden met een duur glaasje champagne in de hand.

Dat neemt niet weg dat het best een leuke race is geworden, waar Max Verstappen op pole van start ging en de leiding van start tot finish behield. De pole position wist Max te halen door een magistraal laatste rondje tijdens de kwalificatie. Teamgenoot Perez crashte op zaterdag tijdens de kwalificatie en kon achteraan beginnen. Max kende een goede start en leidde van start tot finish.

Toch was het nog even opletten geblazen want in ronde 50 begon het te regenen. Dat betekende allemaal de pits in om de juiste band te kiezen voor het vervolg van de race. Niet iedereen maakte de juiste keuze en diverse auto’s gleden over het wegdek om vervolgens in de boarding te eindigen. Onze landgenoot Nyck de Vries wist gelukkig wel te finishen en werd verdienstelijk 12e, tevens de plek waar hij van start ging.

Related Posts

Hoe werken Bonus Buy slots?

Hoe werken Bonus Buy slots?

Ajax leidt de weg

Ajax leidt de weg

Welke bookmakers zijn het beste voor WK weddenschappen?

Welke bookmakers zijn het beste voor WK weddenschappen?

De sportweek met Harrie (deel 6)

De sportweek met Harrie (deel 6)