Home » Blog » De sportweek met Harrie (deel 12)De sportweek met Harrie (deel 12)

Harrie heeft deze week een vergrootglas nodig gehad om Nederlands succes te bespeuren. Slechts een paar troostprijzen voor onze landgenoten de afgelopen dagen. Verliezend finalist Dirk van Duijvenbode bij de European Darts Open. Mathieu van der Poel met een tweede plek in de in de E3 Saxo Bank Classic. De Nederlandse honkballers die weinig indruk maakten tijdens de World Baseball Classic. Om over het Nederlands voetbalelftal maar niet te spreken.

Toch heeft Harrie ander nieuws bij elkaar gesprokkeld om je als trouwe lezer tevreden te houden. Hij gaat je meer vertellen over de NCAA March Madness, de NBA en een vooruitblik op Europees clubvoetbal.

NCAA March Madness

De NCAA is de afkorting voor de National Collegiate Athletic Association. In Europa zijn we vrijwel niet bekend met deze organisatie, maar in de Verenigde Staten is dit het tegenovergestelde. Daar waar wij onze kinderen aanmelden bij de lokale voetbalclub of hockeyclub, werkt dit in de VS anders. In ‘The land of The Free’ worden kinderen via school opgeleid voor een sport naar keuze.

Heb je als tiener talent hebt in een bepaalde sport, dan is de kans aanwezig dat je uit mag komen voor je college team of voor je universiteit. Binnen de NCAA worden 24 sporten gereguleerd en waar de meeste finales in maart plaatsvinden, vandaar de naam March Madness.

Sporten zoals voetbal, volleybal, honkbal, American football, atletiek en basketbal zijn er een paar om te noemen. De laatstgenoemde sport gaat Harrie wat nader toelichten.

NCAA-basketbal is in de maand maart de meest bekeken sport in de Verenigde Staten! Dat wist je misschien niet. Het hele land staat op z’n kop om te zien wie uiteindelijk de finale gaat halen die op 3 april wordt gespeeld. Op dit moment zijn de halvefinalisten bekend die op 1 april worden afgewerkt. UConn (University of Connecticut) moet het opnemen tegen Miami. De andere wedstrijd gaat tussen San Diego State en Florida Atlantic.

NBA Play-offs naderen

Het opleidingsinstituut voor de NBA is de NCAA waar Harrie het net over heeft gehad. Via een complex ‘drafting systeem’ worden de grootste talenten ondergebracht bij de NBA ploegen. De reguliere competitie van de beste basketbalspelers ter wereld nadert inmiddels het einde. Voorzichtig kan de balans worden opgemaakt voor de teams die de play-offs gaan halen of al gehaald hebben.

Voordat de play-offs worden gespeeld, vindt er eerst nog een tussenronde plaats. De nummers 7 tot en met 10 uit de Western- en Eastern conference gaan onderling uitmaken wie er in de echte play-offs gaan uitkomen. Voor een beter beeld heeft Harrie het onderstaande schema weergegeven.

Feyenoord en AZ in Europa

Noteer maar vast 14 en 21 april in je agenda. Het is op deze twee dagen een treffen tussen Feyenoord en AS Roma in de kwartfinale van de Europa League. De eerste confrontatie tussen de Rotterdammers en de Romeinen wordt in de Kuip gespeeld. Een week later volgt de return. Het is de uitgelezen kans voor coach Arne Slot om de kater van een jaar geleden weg te spoelen.

De twee clubs stonden namelijk vorig jaar tegenover elkaar in de finale van de Conference League die jammerlijk door Feyenoord werd verloren. Dit jaar daarom tijd voor sportieve revanche. Harrie denkt niet dat ook maar een enkele speler motivatie nodig zal hebben voor dit tweeluik.

AZ, de overige Nederlandse club in Europees verband (de Conference League), mag aantreden tegen Anderlecht. De twee clubs gaan uitmaken wie zich gaat plaatsen voor de halve finales. De club uit Alkmaar bereikte enigszins verrassend de laatste acht door Lazio Roma te kloppen. In goede doen moet Anderlecht te kloppen zijn volgens Harrie.

Opmerkelijk

Harrie zal Harrie niet zijn om toch nog even iets over het Nederlands elftal te zeggen. Na de blamage tegen Frankrijk staat vandaag de wedstrijd tegen Gibraltar op het programma. Een volle Kuip zal natuurlijk weer ouderwets oranje gekleurd zijn om een klinkende overwinning te zien. Carnavaleske taferelen waar Harrie helemaal niets mee heeft.

Harrie wil even stilstaan bij een opmerking die bondscoach Koeman maakte tijdens de persconferentie voorafgaand aan deze wedstrijd. De trainer van het Nederlands elftal wil voor deze EK-kwalificatie doelpunten zien, veel doelpunten zien. Koeman: ‘De eerste stap is winnen. En stap twee is veel scoren. Ik vind dat we er van minuut 1 tot minuut 97 alles aan moeten doen om zo veel mogelijk goals te maken’

Beste meneer Koeman. Ten eerste, dit geldt toch voor iedere wedstrijd, ongeacht de tegenstander? Ten tweede, we hebben het hier over Gibraltar. Een veredeld pub-team waar spelers een betaalde baan hebben en zich misschien kunnen meten met de Engelse 5e divisie. ‘For crying out loud’ denkt Harrie dan. Tegen deze voetbaldwerg moet je er toch minimaal een dozijn inschieten!

Related Posts

De sportweek met Harrie (deel 8)

De sportweek met Harrie (deel 8)

Twitch probeert gokken te beteugelen door promotie te verbieden

Twitch probeert gokken te beteugelen door promotie te verbieden

Vooruitblik voetbal weekend 17 september

Vooruitblik voetbal weekend 17 september

Vooruitblik voetbal weekend 5 t/m 7 november

Vooruitblik voetbal weekend 5 t/m 7 november