Home » Blog » Belangrijkste termen in wereld van sportweddenschappenBelangrijkste termen in wereld van sportweddenschappen

Op de sites van online bookmakers kom je veel specifieke termen tegen. Veel van deze termen worden direct uit het engels overgenomen. De sport terminologie kan soms voor onduidelijkheid zorgen. Je wilt natuurlijk geen risico´s nemen als je met je eigen geld wedt. Het is dus in je eigen belang om te weten wat als die termen precies betekenen. Daarom volgt nu een overzicht met de uitleg van de negen belangrijkste termen van sportwedden:

1×2 weddenschap

De 1×2 weddenschap is de vaakst voorkomende soort sportweddenschap, zeker bij voetbal. Je kunt inzetten op winst van het thuisspelende team (1), gelijkspel (X) of winst voor het reizende team (2). De kans om te winnen is dus 1 op 3 mogelijke uitkomsten: 33,33%. En niet 50%, zoals veel mensen lijken te denken.

Accumulator

De accumulator weddenschap wordt vaak ACCA genoemd. Het is een meervoudige weddenschap die je wint als je alle individuele weddenschappen wint. Het maximaal aantal sportweddenschappen dat je kunt combineren verschilt per bookmaker. Meestal ligt het tussen de 10 en 20. Het risico van een accumulator is extreem hoog, maar de uitbetalingen natuurlijk ook.

Betting Exchange

De Betting Exchange is goed te vergelijken met een beursvloer. Gokkers verhandelen sportweddenschappen onder elkaar. De verkoper van een sportweddenschap fungeert als bookmaker. De Exchange wordt veel gebruikt bij Match Betting.

Bookmaker

De bookmaker kent zijn oorsprong in Groot-Brittannië, toen er veel op paardenraces werd ingezet. Vrij vertaald maakt de bookmaker het boek op. Dat wil zeggen dat hij de hoogtes van de quotes voor de sportweddenschappen bepaalt. Hij is ook verantwoordelijk voor het innen van de inzetten en uitbetalen van winsten. Vandaag de dag vervullen de online bookmakers nog steeds diezelfde rol.

E-sports

Een e-sport is geen echte sport. Het is een computerspel waarin spelers of teams het tegen elkaar opnemen. Er bestaan toernooien en competities waarin de topspelers van een bepaalde game het tegen elkaar opnemen. Bekende e-sports zijn League of Legends en Dota 2. Bij een online bookmaker kun jij sportweddenschappen afsluiten voor deze fantasierijke wedstrijden.

Handicap

Net als bij golf, kun je bij sportwedden met een handicap voordeel geven aan een van de twee teams. Meestal aan de underdog. Een handicap van +1 betekent dat het team met de handicap automatisch 1 doelpunt voorstaat op de tegenstander.

Live wedden

Bij de meeste bookies kun je ook tijdens een wedstrijd een sportweddenschap afsluiten. Dit wordt live wedden genoemd. De quotes schommelen constant terwijl de wedstrijd verder wordt gespeeld. Volgens velen is live wedden de leukste manier van wedden op sportwedstrijden.

Odds

Een gek woord wat je overal tegenkomt bij online bookmakers. De odds zijn de quotes waar je op kunt inzetten. Naast quotes, gebruikt met in het Nederlands ook wel eens noteringen. Het getal geeft aan hoeveel geld je kunt winnen als je de weddenschap goed had.

Underdog

De term underdog wordt heel erg veel gebruikt in de sportwereld. Je noemt een team of speler underdog als deze eigenlijk maar weinig kans maakt om te winnen. De quotes zijn daarom altijd extra hoog voor de underdog.

Related Posts

De sportweek met Harrie (deel 18)

De sportweek met Harrie (deel 18)

Slots met een sportief karakter

Slots met een sportief karakter

4 tips voor een avondje voetbal kijken met vrienden

4 tips voor een avondje voetbal kijken met vrienden

Ontdek de populairste online goktrends van dit moment

Ontdek de populairste online goktrends van dit moment